2011. április 9., szombat

A japán konyha

Sok hasonlóságot mutat a kínai konyhával. A hal, a rák néptápláléknak számít, az algát is felhasználják és sok rizsből készült ételt fogyasztanak. Sok gyümölcsöt esznek és fontos termékük a szójabab. Szójaolajat, szójacsírát, szójamártást is sokat használnak fel.

A leveseket lakkozott fatányérban, fedővel letakarva szolgálják fel. Étkezéseiket leves helyett hideg vagy meleg előételekkel kezdik. A borjú-, sertés-, marha-, juhhúst legtöbbször darálva, aprítva, szeletelve, valamint angolosan készítik el. A húsok mellé szójamártást, köretként rizst, zöldségeket és olasz tésztákat tálalnak. Ételeik elkészítéséhez vajat, faggyút, olajat használnak.

Híres ételük a tempura. A metéltre vágott, fűszerezett zöldségeket, az ugyancsak metéltre vágott hal-, szárnyas-, egyéb húst speciális tésztába mártják és bő forró zsiradékban ropogósra sütik. A különböző olajos öntetekkel ízesített zöldsalátákat igencsak kedvelik.

Utolsó fogásként gyümölcsöket, gyümölcskészítményeket, sajtot fogyasztanak. Egyik befejező fogásuk a "narancscsésze", amely narancshéjban narancslé, szilvadzsem, krémsajt vagy a különleges likőrükkel készített Ginza parfé.

A Japán nemzeti ital a szaké, a rizspálinka. De fogyasztanak sört és pezsgőt is továbbá szinte a világ minden részéről importálnak italokat.

Nagyon fontos számukra a reggeli és az ebéd. Reggelire a rizs mellé főként levest, halat, savanyúságot, főtt tojást fogyasztanak. Délben a választék valamivel szélesebb. A főétkezés a japán ember számára a vacsora. Ilyenkor sok ételt szolgálnak fel. Az étkezés befejezésekor zöld teát fogyasztanak, ez az éttermekben ingyen van.

Nincsenek megjegyzések: